Thursday, 16 July 2009

View down George Street, Saltaire


This view, looking due north along George Street, shows how carefully the whole village of Saltaire was planned. The natural slope of the land has been used to create a dramatic view of the church, with the hillside as background, visible from the main road to Leeds which runs through the upper part of Saltaire.

It also shows the quality of the housing stock. Designed on a grid pattern for efficient land use, the houses are quite close together. Nevertheless the width of the roads in relation to the height of the houses ensures that each receives plenty of natural light. Supplied with water, gas, proper drainage and a private lavatory in the back yard, Saltaire must have seemed like paradise to the workers compared to the grim conditions in Bradford at the time.



No comments:

Post a Comment

No WV here but I've enabled comment moderation on older posts so I don't miss any of your messages. I love reading them - thank you! And thanks for visiting my blog.